Адреса: ул 50 Дивизија бр 2 Скопје
Телефон: 02/ 3-120-187
Факс: 02/ 3-120-326
e-mail:
dsmugspancekaragjozov@yahoo.com
Вести
Лектири    03-07-2010  
 

ЛЕКТИРИ ЗА I ГОДИНА

 1. Македонска народна поезија
 2. Софокле "Царот Едип"
 3. Гилгамеш - вавилонски еп
 4. Хомер " Илијада" - шесто пеење
 5. Современа македонска поезија
 6. "Александар Велики" средновековен роман
 7. Ричард Бах "галебот Џонатан Ливингстон"

ЛЕКТИРИ ЗА II ГОДИНА

 1. Данте Алигиери "Божествена комедија" воведни песни
 2. Франческо Петрарка " Канциниер" - избор песни
 3. В. Шекспир " Хамлет"
 4. Мигел де Сервантес "Дин Кихот"
 5. Жан Батист Поклен Молиер "Тартиф"
 6. Џорџ Гордон Бајрон "Странствувањата на Чајлд Харолд"
 7. Александар Пушкин "Евгениј Онегин"
 8. Глигор Прличев "Сердарот"
 9. Константин Миладинов - поезија

Лектири за IV година

 1. Албер Ками - „Недоразбирање“
 2. Петре М. Андреевски - „Дениција“
 3. Живко Чинго - „Големата вода“
 4. Влада Урошевиќ – Поезија
 5. Горан Стефановски - „Лет во место“
 6. Избор од светската литература

 

Книги за обработка

Франц Кафка - „Процес“

Албер Ками - „Странецот“

Михаил Шолохов - „Судбината на човекот“

Томе Арсовски - „Парадоксот на Диоген“

Матеја Матевски – Поезија

Гане Тодоровски – Поезија

Димитар Солев - „Зима на слободата“

Анте Поповски – Поезија

Горан Стефановски - „Диво месо“

Петре М. Андреевски - „Пиреј“

Ташко Георгиевски - „Црно семе“

Живко Чинго - „Пасквелија“, „Нова Пасквелија“

Назад

ВЕСТИ <<<<<<<<<<
ВОНРЕДНИ ИСПИТИ ВО МАРТОВСКА СЕСИЈА 2015
ВОНРЕДНИ ИСПИТИ ВО МАРТОВСКА СЕСИЈА 2015
 
Примени денови на наставници
Примени денови на наставници
 
Прашања за екстерно тестирање
Линк до страната со прашања за екстерно тестирање
 

АНКЕТИ <<<<<<<<<
Дали ви се допаѓа новиот дизајн?
да
не

(c) Copyrights 2007